понедельник, 27 января 2014 г.

Африка - улюблениця Сонця


Африка – другий за розмірами материк світу. ЇЇ називають улюбленицею Сонця. Справді, крім вулканічного масиву Кіліманджаро, там ніде немає багаторічних снігів і льодовиків. Через центральну частину материка проходить екватор. Тут Сонце протягом року знаходиться близько до зеніту, щодня йдуть дощі. На південь та північ від екватора, в районі тропіків, лежать пустелі, де іноді роками не випадають дощі. Пісок нагрівається так, що в ньому можна пекти яйця. 
Найважливішим кліматотвірним чинником є кількість сонячного тепла, яке отримує земна поверхня. Внаслідок розташування Африки обабіч екватора між тропіками (тобто в межах жаркого теплового поясу), вона дістає більше за інші материки сонячного тепла. Тому на більшій її частині середня температура будь-якого місяця вища за +20 0С. І саме поблизу міста Тріполі було зареєстровано найвищу на земній кулі температуру повітря +57,8 0С.

місто Тріполі
Клімат різних частин материка відрізняється, головним чином, за кількістю і режимом опадів.
У той же час у горах, розташованих поза жарким поясом на околицях материка, взимку бувають морози більш як –10 0С і випадає сніг. Однак холодних, звичних для нас зим, в Африці не буває. Зима і літо різняться між собою, здебільшого, умовами зволоження. Літо – майже повсюдно сезон дощів, зима – бездощовий сезон. Виключенням є район екватора, де опади випадають цілорічно, та пустелі, де дощів немає ні влітку, ні взимку.

Важливим
 кліматотвірним чинником є циркуляція повітряних мас. В  екваторіальній частині Африки, де панують вологі екваторіальні маси, випадає велика кількість опадів – до 3 000 мм за рік. У тропічних широтах, де панують сухі тропічні повітряні маси, опадів випадає дуже мало – до 300 мм за рік. Над материком дмуть постійні вітри – західні та пасати, які приносять або сухе континентальне повітря, або вологе морське.

Суттєвий вплив на
 формування клімату здійснює підстильна поверхня (рельєф, течії). Так, вершини високих вулканів Кенія і Кіліманджаро, не зважаючи на розташування поблизу екватора, вкриті багаторічними снігами. Холодні океанічні течії, що омивають береги Африки, не сприяють утворенню опадів.
Вулкан Кенія

Вулкан Кіліманджаро


Місце, де екватор перетинає Африку 

Пустеля 






Комментариев нет:

Отправить комментарий